Kattenwetenschap

Ik schrijf graag artikelen gebaseerd op publicaties in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften om katteneigenaren, dierenartsen, asielen en andere kattenliefhebbers te informeren over het laatste nieuws met betrekking tot katten. Hieronder staan de titels van de artikelen met een korte beschrijving. De hele artikelen kun je lezen door op de titel of 'Lees hier het volledige artikel' te klikken.

De huisvestingsbehoeftes van katten

Katten worden in veel verschillende soorten huishoudens gehouden, maar welke eisen stellen katten eigenlijk aan hun leefomgeving?

Zijn kattenhalsbanden veilig?

Er zijn veel redenen waarom je je kat een halsband om zou willen doen, maar is dit wel veilig?

Misvattingen over de voortplanting bij katten

Ieder voorjaar is het weer een probleem: overvolle asielen door de enorme hoeveelheid vondelingen en veel aanbod van katteneigenaren die de kittens uit hun ongeplande nest kwijt willen raken. Een belangrijke oorzaak hiervoor zijn misvattingen over voortplanting bij katten, wat zijn de belangrijkste?

Muziek voor katten

Tot 2015 was er nog geen onderzoek gedaan naar het effect van muziek of natuurgeluiden op het welzijn van katten. Nu zijn er maar liefst twee onderzoeken naar deze vorm van verrijking gepubliceerd, waarvan er één internationale aandacht heeft gekregen. Ik bespreek deze onderzoeken in dit artikel.

Schuildozen voor asielkatten

Ondanks de goede zorgen van de asielmedewerkers kan het leven in een asiel erg stressvol zijn voor een kat. Helpt een schuildoos om met deze stress om te gaan?

Kattenbakken

Eén van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten is onzindelijkheid, vaak veroorzaakt door de kattenbak. Wat zijn de kattenbakvoorkeuren van katten?

Is er een verband tussen vachtkleur en agressie?

Elizabeth Stelow en haar collega's hebben door middel van een internetenquête getest of er een verband bestaat tussen de vachtkleur van een kat en agressie. Zijn poezen met sekse-gebonden oranje in hun vacht agressiever dan poezen en katers met andere vachtkleuren?

Geven katten om hun baasjes?

In december 2013 waren er een aantal nieuwsberichten waarin te lezen was dat het 'je kat niets uitmaakt wat je zegt' en dat 'katten niets om hun baasjes geven'. Het onderzoek achter deze uitspraken laat echter een heel ander beeld naar voren komen.

De schreeuw achter het gespin

Katten maken veel verschillende geluiden: ze spinnen, miauwen, mekkeren, schreeuwen en ga zo maar door. Kattengespin is voor veel mensen een favoriet en rustgevend geluid, terwijl geschreeuw als onaangenaam en zeurend wordt ervaren. Zouden katten zich bewust zijn van het effect dat deze verschillende geluiden op ons hebben?

De ontogenie van de kat

Katten zijn een van de meest populaire huisdieren wereldwijd. Om hun gedrag te begrijpen is het noodzakelijk om basiskennis te hebben over de ontwikkeling hiervan. Deze review geeft informatie over de ontwikkeling van kattengedrag.

De Intelligentie van katten

Katteneigenaren zien hun huisdieren dagelijks vele slimme, maar ook heel veel domme dingen doen. Wat we allemaal willen weten is hoe slim ze nou écht zijn?

Feline audiogenic reflex seizures (FARS)

Er zijn aanwijzingen gevonden voor een tot nog toe onbekend syndroom bij oudere katten: feline audiogenic reflex seizures (FARS). Wat houden deze door geluiden geinduceerde epileptische aanvallen precies in?

Geurverrijking voor katten

Katten zijn zeer geurgeoriënteerde dieren, ze gebruiken geursignalen onder andere om met elkaar en andere diersoorten te communiceren. Zouden geuren ook een geschikte verrijking kunnen zijn voor katten?